House Renovation & Extension, Clontarf, Dublin 5

© Photography - Brian McLoughlin

Project Outline

The works on this Clontarf home provided for a new part single storey, part two storey extension to the rear of the property as well as alterations to the front facade. The house is a 1970's semi detached 4 bedroom property which required upgrading and modernisation by the owners. Ths South facing rear of the house at ground floor level was configured to maximise the natural daylight in the house by creating a large kitchen, living and dining area. A separate front sitting room was retained as part of the project and a home office facility was also provided at this level. The existing covered porch area at the front was incorporated into the internal plan and new zinc cladding was installed at parapet level also.

The rear elevation of the house was altered by the addition of the new extension. Zinc detailing to the projecting window seat as well as a zinc band across the width of the extension serve to reduce the massing of the structure. Large glazed elements across this South facing facade also serve to reduce the visual impact of the extension and to maximise the amount of daylight entering at the rear.

The first floor plan was significantly altered as part of the works. 4 bedroms are retained but the master bedroom at the rear benefits from a new ensuite facility as well as a linked dressing area. A main bathroom is also provided at this level.

The following elements were completed as part of the project:
  • Thermal Insulation - Underfloor insulation was fitted together with internal composite insulation/plasterboard panels to all external walls. The attic insulation was also upgraded
  • Windows/Doors - Triple Glazed windows & doors were fitted throughout.
  • Mechanical & Electrical Installations - The property was fully re-wired and a complete new heating & hot water system was installed. This included the installation of solar water collectors on the roof. A mulit zone underfloor heating system was installed on the ground floor.
  • Heat Recovery System - A heat recovery ventialtion system was installed in the house to improve the thermal efficiency of the project.
  • Fuel Burning Stove - Gas stoves were installed in the living area and front sittign room as part of the project.

Plan

This plan outlines the ground floor layout of the house as completed as part of the project. The new combined living, kitchen and dining area at the rear is shown with the existing front sitting room retained as a separate family living space. The office area is now accessed direclty from the entrance hall and the original external covered porch area at the front has been incorporated into the interior of the house.



The original plan layout is shown below for comparison purposes. It comprised of 4 invidiual rooms with the office area being only accessible from an external entrance and not connected to the main living space. The kitchen and dining areas were separate rooms also. The plan as implemented combined the existing spaces at the rear of the house as well as adding additional accommodation at the rear in the form of the extension.

address

4 Galtrim Park Bray Co Wicklow

telephone

mobile +353 (0)86 827 40 12