House Renovation & Extension, Sutton, Dublin 13

© Photography - Brian McLoughlin

Project Outline

The project involved the complete renovation of and extension to an existing family dwelling. The house is a 1970's semi detached 4 bedroom property which required modernisation to meet the requirements of modern family living. The ground floor plan was reconfigured to create a large kitchen, living, dining space at the rear of the house. This was achieved by the combining of the existing kitchen and dining spaces and the construction of a new extension to the full width of the house at the rear. A new projecting window seat was created looking out onto the rear garden which allows for flexible dining space when larger gatherings require it. Natural daylight penetration into the plan was maximised with the use of large glazed openings in the South facing rear facade.

The existing garage area was converted to provide for a home office and utility areas. A ground floor WC was also installed as part of the works.

At first floor level, a new ensuite was installed off the master bedroom and the existing main bathroom was enlarged to accommodate both a bath and free standing shower unit.

The following elements were completed as part of the project:
  • Thermal Insulation - Underfloor insulation was fitted together with internal composite insulation/plasterboard panels to all external walls. The attic insulation was also upgraded
  • Windows/Doors - Triple Glazed windows & doors were fitted throughout.
  • Mechanical & Electrical Installations - The property was fully re-wired and a complete new heating & hot water system was installed. This included the installation of solar water collectors on the roof.
  • Fuel Burning Stove - A multi fuel stove was installed in the living area as part of the project.
  • New Flooring - New semi solid oak floors were installed throughout the ground floor plan.

Plan

The plan below outlines the ground floor layout of the project. It shows the converted garage area which is now utilised as an office space to the front and a utility area off the kitchen to the rear. The new extension to the full width of the rear wall of the house provides for the large kitchen/dining/living area. A separate living room is maintained at the front of the house. As part of the works, a new ground floor WC was also installed.



The original plan layout is shown below for comparison purposes and it outlines the ground floor layout of the house prior to the works being carried out. The existing dining and kitchen spaces to the rear were combined with the new extension to provide a single substantially increased family area comprising kitchen, living and dining in the one space.

address

4 Galtrim Park Bray Co Wicklow

telephone

mobile +353 (0)86 827 40 12